DIR presentatie

Op zondag 15 februari hebben Ward Quaghebeur en Robert Leenen voor NOB club De Heiduikers uit Ede een presentatie gehouden over DIR. Roger van Unen was namens zijn club de organisator en dit is zijn verslag:

 
De Heiduikers

Zondag 15 februari stonden Ward en Robert om 9:45 voor de deur van Aqua Indoor met een hele DIR uitrusting en een loodzware scooter om een presentatie te geven over DIR duiken.

Voorafgaand aan de presentatie is er bij de Heiduikers afgelopen jaar veel gebeurd. Nadat twee leden deel hebben genomen aan een Advanced Nitrox opleiding van de IANTD bij een ervaren trimix duiker en daar erg enthousiast over waren, hebben afgelopen jaar nog eens 11 leden een Nitrox opleiding gevolgd bij de IANTD. Een aantal van de deelnemers aan de Advanced Nitrox cursus hebben tijdens de opleiding eens goed gekeken naar hun uitrusting en inmiddels al menig onderdeel vervangen ten gunste van dubbelsets en dubbele automaten. Een introductie van het DIR duiken leek een logische stap.

Het is natuurlijk altijd spannend hoe de leden reageren op een presentatie over een andere manier van duiken dan ze gewend zijn maar naast de technisch georiënteerde duikers verschenen ook veel recreatieve duikers op de presentatie. In totaal waren er zo'n 20 leden.

Na een introductie begon Robert met uitleg over het DIR systeem. Aan bod kwamen de geschiedenis van het Woodville Karst Plain Project (WKPP), hoe het DIR systeem in Florida is ontstaan en hoe het tegenwoordig ook populairder aan het worden is in de rest van de wereld. Leuk detail was het artikel wat DIR zijn naam gaf. Ook werd er verteld over de EKPP en de recente activiteiten van dit Europese team. De prestaties van beide teams maakten duidelijk indruk op de aanwezigen.


Presentatie over DIR duiken Presentatie over DIR duiken Presentatie over DIR duiken Presentatie over DIR duiken
Presentatie over DIR duiken Presentatie over DIR duiken Presentatie over DIR duiken Presentatie over DIR duiken


Ward nam het van Robert over en ging dieper in op de gebruikte materialen. Hij vertelde o.a. over de wing en dat die was gekozen vanwege zijn kleine volume en compacte vorm. Hierdoor heb je weinig weerstand in het water en dat heeft weer positieve gevolgen voor je luchtverbruik en de inspanning die je moet leveren. Ward liet een wing zien voor een dubbel en een enkele set. Hij vertelde dat hij had ervaren dat het gebruik van een wing tijdens de 1* opleiding binnen sommige NOB verenigingen direct leidt tot felle discussies, maar omdat bij de Heiduikers vier duikers al een wing hebben, waaronder de voorzitter, speelt die discussie helemaal niet. De leden hadden veel vragen over de configuratie van de automaten en het DUI droogpak. Het leuke was dat Ward alles kon demonstreren.

De lange slang leverde in eerste instantie wat lacherige reacties in de zaal op maar nadat Robert en Ward de werking hadden en de achterliggende gedachte erachter hadden gedemonstreerd in een geen-lucht situatie kon je aan de zaal merken dat het indruk maakte. Naast de apparatuur en de configuratie vertelde Robert dat ook ervaring, opleiding en de instelling van de duiker onderdeel zijn van het DIR systeem.

Daarna werd een video vertoond van het EKPP project in Frankrijk waarbij twee duikers een grotexploratie deden daarbij bijgestaan door supportduikers die materiaal op verschillende plaatsen in de grot brachten. Vanwege technische problemen konden we video niet helemaal afkijken, maar al met al was het een zeer geslaagde presentatie. Robert en Ward werden na de presentatie bestookt met vragen over de uitgestalde apparatuur en het duurde nog even voor alles weer opgeruimd kon worden.

Namens de Heiduikers nogmaals bedankt voor de presentatie.

Roger van Unen


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina