Stage

Een stage fles is een fles waarin extra gas meegenomen kan worden. Dit kan gas zijn om de duik langer te maken, waarbij vaak hetzelfde gas wordt gebruikt als in de flessen op de rug. Het kan ook gas zijn waarmee de decompressie uitgevoerd kan worden, zoals pure zuurstof of EAN 50.

Veiligheid: diepte markering

Een groot potentieel gevaar bij het maken van technische duiken is dat men gassen gebruikt die niet op alle dieptes van de duik geademt kunnen worden.

Een deel van de ongelukken met technische duikers vindt plaats door het gebruik van een verkeerd gas op diepte.

Decompressiegassen bevatten vaak een hoog percentage zuurstof. Het is niet verstandig deze al te diep te ademen omdat de kans op verdrinking bestaat ten gevolge van convulsie's (stuiptrekkingen).

 
Complete stage
Complete alu40 stage met duidelijke markering
op de zijkant (feet in dit geval)

Op de fles staat altijd vermeld tot welke diepte uit de fles geademd kan worden, daarom staat er aan beide zijden in grote letters hoe diep de fles gebruikt kan worden. Zo kun je eenvoudig identificeren welke flessen je kunt gebruiken.

Bij veel organisaties leert men met duidelijke letters en cijfers te vermelden op de fles om welk type gas het gaat. Uiteraard is het belangrijk om te weten om welk gas het gaat, maar het is niet het gas dat gevaarlijk is. Het is de diepte waarop dat gas geademt wordt die het gas eventueel gevaarlijk maakt.

Om deze reden zetten DIR duikers de diepte op de fles.

Hierbij komt het overigens van pas dat DIR duikers ook gebruik maken van standaard gassen. De gasmengsels zijn dan vaak gelijk, dus je kunt gemakkelijk een fles voorzien van vaste stickers voor een bepaald gas. Vergissingen worden hierdoor minder snel gemaakt; een fles bevat immers altijd hetzelfde gas.

Let op: dit wil niet zeggen dat een gas na het mixen niet volgens de juiste procedure wordt geanalyseerd en gelabeld op de fleshals!

Bij grotduiken wordt een gas nooit dieper meegenomen dan tot waar je er van kunt ademen. Bij een wrakduik kun je echter niet je flessen aan de ankerlijn laten hangen, omdat deze zou kunnen breken. Je zult dus al je decompressie flessen mee moeten nemen en heel voorzichtig moeten zijn hier niet uit te ademen. Daarom laat je de kraan dicht zitten en hang je de automaat niet om je nek totdat je de fles nodig hebt. Tijdens de switch naar het decompressiegas uit de stage zal je buddy moeten controleren of je de juiste fles gebruikt.

Bevestiging

Om de fles te bevestigen wordt een touw aan de stage gemaakt met behulp van een spanband onder aan de fles. Aan het touw komen twee boltsnaps. Mocht de stage ooit losmoeten en zou een boltsnap vast blijven zitten dan kun je het touw doorsnijden. Er wordt nooit gebruik gemaakt van staal-op-staal verbindingen, zoals het vastzetten van de boltsnap direkt aan de slangklem, want dan wordt lossnijden onmogelijk. Draag de fles bovenwater nooit aan dit touw, want dan rekt het uit.

Materiaal

De fles is ALTIJD gemaakt van aluminium. Aluminium flessen hebben als voordeel dat ze onder water nagenoeg niets wegen, in tegenstelling tot stalen stages. Je drijfvermogen wordt dus nauwelijks beïnvloedt door de flessen die je extra meeneemt. Zo kun je zelfs nog tijdens de (grot)duik flessen ergens neerleggen en later weer oppikken. De beste flessen zijn de Amerikaanse Luxfer flessen van 40 en 80 cu ft. De Europese Luxfer flessen zijn helaas zwaarder. Deze zijn verkrijgbaar in o.a. 7 en 10 liter en hebben vaak een dikke hals. Vergeleken met de Amerikaanse flessen zijn ze minder ideaal. Het wordt afgeraden om deze flessen te kopen.

 
Korte HP slang en binnenband
Korte HP slang en binnenband


Volume

Voor decompressie in open water, zoals bij een wrakduik, worden meestal de 40 cu ft (5.5 liter) flesjes gebruikt. Deze kunnen voldoende gas bevatten voor een flinke decompressie. Langere decompressie dan mogelijk is met deze flesjes is niet verstandig in open water, vanwege de kans op opzettende stroming, het niet terug kunnen vinden van de ankerlijn, lastige zeedieren zoals kwallen en haaien, en storm. Bij grotduiken worden vooral de 80 cu ft (11 liter) flessen gebruikt.

De Europese aluminium flessen in de maten 7 en 10 liter worden afgeraden, want deze hebben niet de ideale eigenschappen.

Automaat

De automaat aan de stage heeft een slang van 1 meter. Het is handig als de eerste trap een swivel heeft, maar dit is niet vereist. Als de stage niet gebruikt wordt is de slang 'geparkeerd' onder elastische banden op de stage. Autobinnenband is hier heel geschikt voor. De manometer is aan een zeer kort slangetje besvestigd, zodat deze zo met touw of een rubberband aan de eerste trap van de automaat bevestigd kan worden.

Plaatsing

Alle flessen worden altijd aan de linker zijde van het lichaam gedragen. Met behulp van de boltsnaps wordt de fles bevestigd tussen de D-ring bij de linker borst en de D-ring bij de linker heup. Bij gebruik van meer dan twee flessen kan de rest eenvoudig met alleen de bovenste boltsnap aan de D-ring bij de heup bevestigd worden. Een speciale truc bij zoveel flessen is het gebruiken van een verlengstuk aan de D-ring bij de heup. Een lange double-ender en een ronde RVS ring voorkomen dat alle flessen krap bij elkaar aan de D-ring bevestigd moeten worden.

Alle flessen komen aan de ring en de double-ender verbindt ze met de D-ring. Zo kun je ook met gemak alle flessen in een keer voor je nemen, sorteren en weer terug hangen.

 

Ring met double ender
Ring met
Double ender

Verkrijgbaarheid en keuring

Zoals eerder vermeld komen de beste stage flessen uit de Verenigde Staten. Er zijn tegenwoordig echter een aantal winkels die de flessen zelf importeren. Het gaat daarbij om 80 cft. flessen die zijn voorzien van een CE keurmerk. De 40 cft. flessen zijn voorlopig alleen verkrijgbaar zonder CE keurmerk.

Het is tegenwoordig mogelijk om bepaalde maten aluminium flessen te laten keuren in Nederland. Via de DIR-NL lijst kun je hiervoor de adressen achterhalen.

Kijk bij Technieken voor uitleg over het gebruik van stage flessen.


1 Stap terug Flessen Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Automaten 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina