GUE DIR Fundamentals opleiding

In oktober 2003 is GUE instructeur Andy Kerslake weer naar Nederland gekomen om een GUE DIR Fundamentals opleiding te geven aan een aantal leden van DIR-NL. Aan de cursus namen deel: Stephan Matthies, Roy van Ginkel, Bart Adema, Marlon Dias, Arjan Hibma en Perry van de Velde. Dit is hun verslag:

 
Global Underwater Explorers


Vrijdag

Op vrijdagavond verzamelden we allemaal bij Duikcentrum de Beldert om te beginnen met de cursus. Nieuwsgierig, afwachtend, ongeduldig en heel veel zin om te beginnen. Na een korte voorstelronde en wat startvragen is Andy begonnen met de werkelijke les. Aan de hand van een presentatie werden er verschillende zaken als de organisatie van GUE, zwemtechnieken, skills, materiaalkeuze, filosofie, etc behandeld. Naar gelang de avond vorderde voelde iedereen zich wat meer op z'n gemak. Dat was eigenlijk maar goed ook want het laatste half uur werd besteed aan het droog oefenen van de verschillende zwemtechnieken. Met de buik op tafel en zwemmen maar...

Zaterdag

De tweede dag begon met het juist afstellen van de rugplaat en het het webbing. Bij vrijwel iedereen zaten de D-ringen en de rugplaat te laag. Als je dan ook maar iets hier aan verandert heeft dat meteen effect op de rest van je ruplaat en webbing.
Later kwamen we er ook achter dat het je manier van trim en drijfvermogen ook verandert.

De eerste duik kwam er aan. Nadat we de skills in onze wetnotes hadden geschreven kregen we de briefing van Andy. Het zou er rustig aan toe gaan; vinslagen, drijfvermogen, trim en de "5 basic skills" zouden aan de beurt komen. De mensen die ons het water in zagen gaan, zagen ons er compleet anders uitkomen.

Als dit het begin is, wat gebeurt er dan morgen....? We waren wat gedesillusioneerd, op z'n zachtst gezegd. Toen er later met Andy over werd gesproken merkte hij cynisch op: "Oh, you thought you could dive...?" Met een enorme grijns op z'n gezcht.

De tweede duik viel voor de meesten van ons meer mee dan we dachten. We hadden de zaken beter onder controle.......dachten we. Na de tweede duik hebben we een boei in het water gelegd en hebben de meesten (1 was te moe en te koud) de zwemproeven afgelegd. Sommigen met natpak, anderen met alleen de zwembroek aan (helden).

Nadat we de twee duiken op video hadden teruggezien (ontkennen helpt niet, de cameraman is er altijd bij. Nog bedankt, Silvio!) sloten we de tweede dag af met wat theorie over luchtberekeningen en teamcommunicatie. Andy waarschuwde ons dat de derde duik meestal door de cursisten als het ellendigst wordt ervaren.


DIR Fundamentals opleiding DIR Fundamentals opleiding DIR Fundamentals opleiding DIR Fundamentals opleiding DIR Fundamentals opleiding DIR Fundamentals opleiding

Zondag

Deze dag zijn we begonnen met het herhalen van theorie. Met koffie beginnen beviel goed. Om ongeveer 12 uur zijn we na een korte briefing weer het water in gesprongen. Zoals altijd kreeg de instructeur gelijk. Doordat op sommige punten de communicatie onduidelijk was liep de hele duik in de soep, voor je gevoel tenminste. De tweede duik die dag ging een stuk beter, op wat geklungel met een boei na. Ook hier hebben we bij de debriefing weer gekeken naar de video. Deze keer hebben we er errug hard om kunnen lachen. Toch leek het er op de video niet zo erg uit te zien als het voelde in het water.

Andy heeft ons voor wat betreft het duiken en skills nog persoonlijke tips mee gegeven voor de toekomst.

Achteraf konden we concluderen dat deze cursus de meest interessante, meest praktische, leerzaamste en meest confronterende was tot nu toe. We dachten stuk voor stuk dat we goed bezig waren. Ondanks ons vermeende niveau viel er nog veel te schaven. We hadden nooit gedacht nog zo veel te moeten leren over schijnbaar eenvoudige zaken. Er wordt altijd gezegd dat uitrusting een kleine 5% is van de hele DIR filosofie. Zolang je geen opleiding hebt gedaan neem je dat aan als een feit, maar echt beseffen doe je dat niet. Nu snap je pas wat daar mee bedoelt wordt en heb je echt ervaren dat het ook zo is. Het was een eye-opener als nooit te voren.

We vonden trouwens ook leuk dat er verschillende leden van DIR-NL kwamen kijken. Toeval of niet, het was leuk om met elkaar te praten, te lachen en gewoon elkaar eens te ontmoeten.

Als je meer informatie wil over de Global Underwater Explorers, ga dan naar www.gue.com.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina