Doux de Coly 2001

In augustus hielp Harmen Thys Nieuwenhuis mee als supportduiker bij het Doux de Coly Project. De Doux de Coly is de langste onderwater grot van Europa en tot voor kort verkend tot 'slechts' 4300m. Het laatste project heeft geresulteerd in het breken van dit record, want lead duikers Reinhard Buchaly en Michael Waldbrenner zijn tot 5km in de grot doorgedrongen. Hier volgt Harmen's persoonlijke verslag:Donderdag 2 augustus

  Doux de Coly

Wido Langemheen en ik hebben bij Hoekloos in Amerongen flessen helium opgehaald om alles te kunnen vullen: 18/50 in 2x18, 2x15, 2 alu80's; 50% in 2x12, 2 alu40's; 50/20 in 1 alu80, 100% in een stalen 12. Tijdens het vullen liet de burntest van mijn lamp accu zien dat ik het daarmee niet zou redden, maar gelukkig kon Wido mij redden met zijn pro14 accu.

Vrijdag 3 augustus

De Fiat Panda heb ik volgepakt met alle flessen, mijn long-body Gavin en 2 batterijpakketten, tent, overige duikspullen. De Panda heeft dat allemaal 1000 kilometer verder gebracht bij de Doux de Coly.

Omdat ik om 2 uur 's nachts aankwam kon ik niet vinden waar we moesten zijn en heb ik naast de auto geslapen tot het weer licht werd. Vervolgens vond ik Peter Fjelsten, Reinhard met Tanja en Rene (2 jaar oud) die ook diep in de nacht waren aangekomen. Peter had wel de precieze plaats gevonden, maar moest ook bij de auto slapen totdat Reinhard aankwam en het hek opende om 4 uur 's nachts.

Zaterdag 4 augustus

De opening van de Doux de Coly bevindt zich achter een prachtig huis met een oude watermolen. In het huis woont de bejaarde heer Vaux.

Normaal is het verboden hier te duiken, maar Reinhard en Michael hebben het geld bij elkaar gebracht om toestemming te kopen. Het project kent geen sponsors.

Vandaag zijn Paulo, Brus, Michael en Christiane, Ralph en Dirk aangekomen. Zoals Reinhard zei, mochten we bij de schacht gaan kijken, maar moesten we dan wel wat meenemen. Paulo en ik vertrokken met een flink aantal stages. Vooral de stalen 100% flessen zijn erg onhandig. Het eerste deel van de grot is tussen de 4 en 8 meter diep. Je kunt vrijwel overal naast elkaar scooteren. Delen van de bodem zijn bedekt met zandheuvels, maar veelal is het rots. Na 300 meter (7 minuten scooteren) kom je bij een schacht die circa 8 bij 10 meter wijd is en tot ruim 30 meter recht naar beneden loopt. Daarna buigt hij en kom je op circa 42 meter bij het begin van de tunnel op diepte. Deze tunnel loopt door tot 58 meter diepte aan het begin en is daarna tussen 50 en 55 meter diep.

Tijdens de tweede duik brengen we niet alleen stages, maar ook touw. De twee habitats voor Reinhard en Michael zullen ieder aan twee touwen vastgemaakt worden. Bovendien worden 3 touwen in de schacht gehangen om stage flessen aan vast te maken. Het derde touw is voor deco van het support team. Alle touwen worden vastgemaakt aan pinnen die in de rots verankerd worden. In totaal moeten we 18 pinnen vasthameren.

Zondag 5 augustus

's Ochtens vroeg komt een Engelsman, Mike Brett, langs, omdat hij toen al gehoord had dat er duikers waren bij de Doux de Coly. Mike is een van Coly's 180 inwoners. Bij hem in de garage hebben we iedere nacht al onze batterijen op kunnen laden.

Samen met Paulo, Dirk en later Ralph maak ik nog 2 duiken waarbij we nog meer stages en touwen naar binnen brengen. Dit keer kan ik ook helpen om pinnen te slaan.

Maandag 6 augustus

Samen met Tom, Ralph en Michael brengen we Michael's habitat naar binnen. Gisteren hebben Reinhard en Tom Reinhard's habitat in elkaar gezet. Vandaag sleutelen Tom en ik de tweede in elkaar nadat we alles naar de schacht hebben gebracht. Tom en ik kunnen uitstekend communiceren met elkaar. Tom had de minste grotduiken, maar het makkelijkste om mee te duiken. Vervolgens brachten we met z'n vieren de habitat in de schacht. Dat was niet zo'n goed idee, want als meerdere mensen aan de habitat trekken is het onmogelijk om de habitat netjes met lucht te trimmen. Gelukkig had ik net het eerste touw bevestigd toen iemand per ongeluk de inflator slang van de habitat aftrok. De habitat zakte toen naar beneden, maar bleef op 20 meter netjes aan het touw hangen.

Dinsdag 7 augustus

Tom en ik hebben de habitat gerepareerd en in positie gebracht op 9 meter diepte. Onze nieuwe gasten, Gotz en Helmut, mochten meteen een lange diepe duik maken om de drivebottles van Reinhard en Michael (4 alu80's) en 3 reels op 800 meter te droppen. Vervolgens hebben Micheal, Brus en Peter nog 4 scooters op 500 meter gedropt.

Woensdag 8 augustus

Brus en ik hebben 4 scooters onder in de schacht gedropt. Reinhard en Michael zullen met gewone long-bodies naar de schacht scooteren, daar zonder scooters afdalen en vervolgens deze 4 gebruiken tot ze de rest tegenkomen. Verder hebben we de batterijen voor de electrische verwarming en de 42 meter fles van Michael aan een klem bevestigd, zodat hij deze langs het touw mee omhoog kan schuiven. Verder hebben we het touw van het support team uit de weg gehaald, de habitat met lucht gevuld en lood naar het 12 meter punt gebracht. Beide duikers hebben 16 kilo lood om voor ze in de habitat gaan uit de dubbele rebreather te kunnen stappen.

Donderdag 9 augustus

Om 6.40 vertrekken Michael en Reinhard. Vanaf dat moment gaat ieder uur een buddypaar naar de schacht om te controleren of ze al terug zijn. Na meer dan 7 uur zijn ze terug. Snel maken we hete soep klaar. De soep gaat in drinkzakken en vervolgens in een camera cannister, zodat ze de soep nog warm kunnen drinken. Reinhard laat weten dat ze om 19.00 uur in de habitat zullen gaan. Brus en ik zullen daarbij helpen. Dit is een lastig punt in de duik omdat de duikers volledig zonder uitrusting zullen zijn. We bedenken dat het wel aardig zou zijn om ze een Big Mac te brengen als ze eenmaal in de habitat zijn. Tijdens de 18 meter stop ben ik aan de beurt om samen met Dirk een bezoek af te leggen. Op mijn vraag waar ze behoefte aan hebben antwoord Michael: "Naked chicks + Big Mac menu"... alsof ze het geraden hadden. Even later hebben Brus en ik ze allebei in de habitat geholpen. Michael's eerste vraag was om zijn boek. Reinhard gaf ons een enorme lijst met wat we daar nog moesten doen. Het was mooi om te zien hoe hij zeer oplettend mee keek door het raam van de habitat terwijl Brus en ik de rebreathers omhoog brachten. Zodra we uit het water kwamen stapten Brus en Peter in de auto om in Brive naar MacDonalds te gaan. Volgens Michael was de Big Mac nog warm toen hij hem kreeg! Nog voor middernacht kwamen Michael en Reinhard weer uit het water en konden we vieren dat ze 5 kilometer van de ingang zijn geweest. Dit is een Europees record! Omdat de grot eerst gemiddels 55 meter diep is en na 3 kilometer ondieper wordt hadden ze gas bij zich om tot minimaal 20 meter diepte te kunnen komen. Ondieper zou niet kunnen omdat dan langere decostops noodzakelijk worden. Helaas werd de grot na een lang ondiep stuk juist weer dieper dan aan het begin. Met de huidige ervaring moet het mogelijk zijn om nog een paar kilometer verder te gaan.

Vrijdag 10 augustus

Samen met Brus haal ik de laatste 2 scooters onder in de schacht weg. Eerst maken we daarmee nog een kleine tour door de tunnel. Dit is zo mooi dat ik zeker nog eens langer wil gaan kijken. We kijken hoeveel we mee kunnen nemen. Ik ben tevreden met een magnum scooter tussen de benen, een grote reel, en 6 stages, maar Brus doet nog even 3 stages meer, waaronder een stalen zuurstof fles ;-) Op de terugweg scooteren we over Michael en Chris heen die een rebreather naar buiten aan het zwemmen zijn.


Doux de Coly Doux de Coly Doux de Coly Doux de Coly Doux de Coly
Doux de Coly Doux de Coly Doux de Coly Doux de Coly Doux de Coly

Zaterdag 11 augustus

Herve Deschamps komt langs. Hij woont nu weer in Frankrijk, maar zijn uitrusting is er nog niet. Peter leent hem zijn spullen zodat Herve mee kan komen kijken. We maken Reinhard's videocamera vast op mijn scooter. Herve en Tom nemen ieder een 400 watt video lamp mee.

Reinhard en Michael gaan met dubbele rebreather en met vele scooters op sleeptouw. We zullen een MPEG versie maken voor op de website.

Zondag 12 augustus tot vrijdag 17 augustus

We ruimen alles op dat we in de grot hebben gebracht. John Grogan en Iain Pinkstone komen op bezoek. Peter, Micha, Chris en ik maken samen met hen nog een paar plezier duiken. In de Ressel zijn we eventjes wezen kijken, maar omdat het zicht niet echt geweldig was zijn we op 900 meter omgedraaid, dan blijft de deco lekker kort.

In de Doux de Coly zijn Peter, John en ik ook naar 900 meter gescooterd. Op de terug weg scooterden we met z'n drieen naast elkaar! Dit is zo mooi. Het is daar vol met zandheuvels en grote plakken rots die uit het plafond zijn komen vallen. Op vrijdag heb ik met Iain en John nog in sump 1 en 2 van de Fontainnen de Truffe gedoken. Het water stond zo laag dat we nog een stuk mochten kruipen in de ondiepe water van sump 2. Ook een echte aanrader (geen scooter meenemen!).

Harmen Thys Nieuwenhuis

Meer details van het Doux de Coly Project kun je vinden op de officiele website.


Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina