DIR presentatie & workshop in Genua, ItaliŽ

Donderdagavond de 26e april zijn Robert Leenen, Harmen-Thys Nieuwenhuis en Ward vertrokken naar ItaliŽ voor het bijwonen van van 'DIR-Italia', een groots opgezet DIR evenement in Genua met gastsprekers als George Irvine, Jarrod Jablonski, Andrew Georgitsis en Michael Waldbrenner.
Dit is hun verslag:


Dag 1

We hadden besloten om de gehele nacht door te rijden en alleen een stop te maken in Mannheim, om bij Michael Waldbrenner op zijn kantoor nog 'even' een kop koffie te drinken en een originele Duitsche Krakeling naar binnen te werken. Daarna hebben we onze rit voortgezet, ombeurten achter het stuur, en zo zijn we uiteindelijk zonder kleerscheuren aangekomen in Sante Margeritha bij Genua, ItaliŽ.

Dat was dus rond een uurtje of negen 's ochtends, en na 13 uur reizen waren we natuurlijk nog kiplekker en hadden we vreselijk zin om te duiken. Not.
Bij de duikschool toch maar snel onze spullen aan elkaar geknoopt, want om half tien zou de rubberboot ons mee naar zee nemen.

 

We zouden duiken op de 'Mohawk Deer', een schip van eind vorige eeuw, gezonken in de 60'er jaren nadat het tijdens een sleeptocht in een storm was losgeslagen en op de rotsen gelopen was. De maximum diepte van de duik was dertig meter.


Toen we eenmaal opgetuigd met de rubberboot de haven uitvoeren en er een heerlijk voorjaarszonnetje begon te schijnen waren we de vermoeidheid echter snel vergeten. We voeren ongeveer tien minuten langs een prachtige kustlijn, bebouwd met tientallen kleine paleisjes. De duik was wel grappig, het wrak lag schuin de diepte in, achterkant op 24 meter en de boeg een stukje dieper. Enkele delen waren zeer makkelijk te penetreren. Veel leven was er niet te vinden op het wrak, alleen een grote conger-aal.

Na de duik voeren we snel weer terug naar de haven om de tanks te vullen voor de tweede duik en om tussendoor te lunchen (pasta!). Christiane, de vriendin van Michael, had ons beloofd dat we in een ijssalon naast de duikschool het lekkerste ijs ooit zouden eten. Ze heeft niet gelogen. Op weg naar de ijscoboer arriveerde ze allebei toevallig ook, dus hebben we ze op een ijsje getrakteerd. Hierna de tweede duik gemaakt, op een soort rots die als een pyramide in het water stond. Echt een topduik, veel te zien (murenes, naaktslakken) en redelijk goed zicht.

's Avonds werd Harmen samen met de Yanke voor een etentje uitgenodigd bij Paolo Passalacqua, de organisator van het evenement die hij nog kende van zijn GUE trainingen in de USA. Robert en Ward dachten zich in het wilde uitgaansleven van Rapallo te begeven, maar daar bleek dus geen echt uitgaansleven te bestaan, helaas pindakaas... Toen maar vroeg onder de wol gekropen in een klein hotelletje midden in Rapallo, waar ook een groep Duitsers van DIR-GER verbleef.


DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië
DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië
DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië DIR presentatie in Italië
Pictures by Giorgio Merighi

Dag 2

Op zaterdagochtend vroeg ons bed uit, want om half tien begon de meeting. De trein hadden we net gemist, dus namen we met de gehele groep een colonne taxi's richting Genua.

Het evenement vond plaats aan de haven in het Palazzo San Giorgio, een prachtig oud gebouw. Sprekers waren George Irvine, directeur WKPP, Jarrod Jablonski, directeur Global Underwater Explorers, Andrew Georgitis, training director GUE en Michael Waldbrenner, grot-explorer en buddy van Reinhard Buchaly, de ontwerper van de nieuwe Halcyon RB80 rebreather.

De zaal was bijna geheel gevuld met zo'n 150 bezoekers. Vooraan stond een grote tafel met daarachter de sprekers en dat alles omgeven met video- en computerschermen voor het vertonen van beeldmateriaal. Tevens was het mogelijk voor de Italianen om simultaan een vertaling te horen op headsets, erg goed verzorgd dus.

George en JJ begonnen met hun verhaal, over DIR en duiken in het algemeen. Het was goed te merken dat ze al eerder samen presentaties hebben gegeven, want ze losten mekaar met spreken af alsof het tot op het woord nauwkeuring was ingestudeerd. George sprak over grotduiken en de WKPP en JJ over GUE.

Hierna gaf Andrew Georgitsis een presentatie over de Britannic '99 expeditie, het zusterschip van de Titannic wat op een diepte van 100-120 meter voor de kust van Griekenland op de zeebodem ligt. Doel van de expeditie was onderzoek naar de oorzaak van het zinken van het schip. Er gingen diverse verhalen de ronde, zo zegt een van de theoriŽn dat ze op een mijn is gelopen, een andere spreekt over een torpedo aanval. Helemaal duidelijk is de oorzaak nog steeds niet, maar de duikers vermoedden dat het een torpedoaanval is geweest. Hierbij werden topbeelden vertoont, welke eigenlijk 'afval' schenen te zijn, omdat de beste beelden gekocht waren door een tv maatschappij die de expeditie sponsorde. Het komende jaar zal er dan ook een documentaire verschijnen over de expeditie. Als je hier meer over wilt lezen kun je terecht op de website van GUE.

Als laatste spreker kwam Michael Waldbrenner aan de beurt, hij vertelde over de ontwikkeling van de nieuwe Halcyon RB80 rebreather.

Aan het einde van de sessies was er de mogelijkheid voor het stellen van vragen, waarbij we ons Italiaans nog wat konden bijspijkeren. Pronto.

Het was een erg interessante dag die we 's avonds hebben afgesloten met een etentje in een piepklein restaurantje op een strand waar je alleen met een boot kon komen. Aanwezigen waren de sprekers en enkele genodigden. Was natuurlijk supergezellig, een hoop sterke verhalen, waarvan het hoogtepunt toch wel de letterlijke vertaling van het woord 'Stroke' in het Italiaans was*...

*Niet geschikt voor publicatie op deze website... ;-)

Dag 3

Zondagochtend was er in een zwembad gelegenheid tot het uitproberen van DIR duikmateriaal, waar Robert en Ward maar voor bedankten en op een oor bleven liggen. Harmen heeft tijdens deze sessie de badmeester (in droogpak) uitgehangen en door het zwembad gesjeesd met een Gavin scooter.
Na een Italiaans ontbijt met cappucino op een zonnig terras onder een palmboom hebben we de auto weer volgepakt en zijn we huiswaarts gegaan.


Terug naar Evenementen Terug naar Evenementen
Print deze pagina
Print deze
pagina