Duikmasker

Bij een duikmasker dient aandacht besteed te worden aan de volgende zaken:

 • Het volume. Om het masker makkelijker leeg te kunnen blazen en het glas dicht bij de ogen te hebben voor een breder blikveld, kiest de DIR duiker voor een masker met een klein volume. Maskers met 'zijraampjes' hebben vaak een groot volume en voegen niets toe aan een breder blikveld, eerder het tegenovergestelde.

 • De kleur. Zwart silicone geeft minder schitteringen en reflecties aan de zijkant dan doorzichtig silicone. Schitteringen en reflecties kunnen afleidend werken.

 • De maskerband. Het zwakste punt van een masker is en blijft de standaard siliconen strap of maskerband. Vele duikers hebben al eens meegemaakt dat de strap breekt. Meestal op het moment dat je helemaal klaar bent om in het water te springen, maar soms ook onderwater. Om deze reden dient de strap van neopreen te zijn. Zo'n strap zal veel minder snel breken dan siliconen, omdat het sterker is en niet zo snel uitdroogt. Keerzijde is dat neopreen minder flexibel is en minder makkelijk te verstellen. Dit is echter op te lossen door de strap eenmalig op de juiste maat vast te zetten.
  De uiteinden van een neopreen strap zijn van klittenband om het aan het masker te bevestigen. Zorg ervoor dat het uiteinde van het klittenband aan de binnenkant zit, zodat het nergens aan kan haken als het ooit iets los zit.  

  Neopreen maskerstrap
  Neopreen maskerstrap


  Als je de perfecte fit hebt gevonden kun je het bandje eventueel dicht naaien, zodat ook het klittenband niet los kan laten, maar dit is niet vereist.

Geschikte maskers

Maskers die aan de bovenstaande eisen voldoen, zijn o.a.: Scubapro Frameless, Oceanic Shadow, Cressi Occhio (freedive masker) en Beuchat Mundial. De strap is alleen los verkrijgbaar.

Scubapro Frameless
Scubapro Frameless
Oceanic Shadow
Oceanic Shadow
Cressi Occhio
Cressi Occhio
Beuchat Mundial
Beuchat Mundial

Reserve masker

Wanneer een reserve masker wordt gebruikt dan wordt deze vaak in de rechter pocket van het droogpak gedragen. Mocht er iets misgaan met het eerste masker, dan kan het reserve masker worden gebruikt en de duik toch comfortabel tot een goed einde gebracht worden. Zeker bij een duik waarbij men nog decompressiestops moet maken is een masker van levensbelang.

Het reserve masker dient klein te zijn, zodat het minder ruimte inneemt in de linker pocket van het droogpak. Vaak worden er zogenaamde 'freedive' maskers gebruikt vanwege het kleine volume en lage profiel. Een tweede frameless masker is echter ook een prima oplossing, want deze kun je helemaal platdrukken vanwege het ontbreken van een dik plastic frame.

Als je een reserve masker gebruikt en de glazen beslaan direct, lik dan de binnenzijde van de glazen. Daarna even schoon spoelen met water aan de binnenzijde van het masker en het zal minder snel beslaan.

Snorkel

Tenslotte valt misschien op dat er geen snorkel aan het masker gedragen wordt.


  Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Vinnen 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina