Scooter

De DIR configuratie is optimaal voor gebruik van een scooter. De configuratie is immers extreem gestroomlijnd en je kan de scooter vastclippen aan het harnas.

Een scooter maakt het mogelijk om:

  • Meer mee te nemen
    Als je in een grot meerdere stage flessen mee neemt wordt zwemmen vrij vermoeiend en biedt een scooter uitkomst.

  • Grotere afstanden af te leggen
    Zowel in zee als in een grot is een scooter het middel om verder te komen, omdat je sneller gaat. Ook vergt het minder inspanning en dus minder ademgas. Je doet dus langer met je ademgas en je kunt daarom langer duiken.
 

Een Gavin scooter (shortbody)
Een Gavin scooter (shortbody)
  • Dieper te duiken
    Bij zeer diepe duiken, 60 meter en dieper, is het niet verstandig om je in te spannen, omdat dat slecht is voor je gewrichten specifiek en decompressie in het algemeen. Met behulp van een scooter kun je zonder problemen diep duiken.

De Gavin scooter

De eerste scooter die geschikt was voor verre diepe duiken was de Gavin scooter. Deze scooter is eind jaren '80 ontworpen door Bill Gavin, een ingenieur die ook de onderwatervoertuigen ontwierp voor de Amerikaanse Navy Seals en één van de oprichters van de WKPP.

De scooter bestaat uit een 'rewired' motor van de Oceanic Mako met daarbij een compleet aangepaste behuizing en onderdelen. Het motorcompartiment is waterdicht afgescheiden van de batterijen en de motor wordt bediend d.m.v. een trigger die een magnetisch relais activeert waardoor je geen lekgevoelige doorvoeren krijgt in de behuizing. De bladen worden ingeboord en voorzien van RVS pinnen voor extra stevigheid. Dit zijn slechts enkele van de aanpassingen die worden verricht aan iedere handgebouwde Gavin scooter.

De alleenheerschappij van de Gavin scooter heeft lang stand gehouden maar is inmiddels verbroken. Waar de Gavin een gemodificeerde Oceanic Mako is, die in de basis nooit echt bedoeld is voor verre diepe duiken, is een aantal scooterbouwers op basis van de principes die zich met de Gavin bewezen hebben verder gegaan om met behulp van nieuwe, modernere technieken betere scooters te fabriceren. Met name de Italiaanse scooterfabrikant SUEX is er in geslaagd om met de Zeuxo en de XK succesvolle scooters op de markt te brengen. Moderne scooters verschillen met name van de Gavin in het gebruik van NiMH en Lithium batterijtechnologie en een aantal aanpassingen op het gebied van betrouwbaarheid. De WKPP is inmiddels overgestapt op SUEX scooters, zonder overigens de Gavin scooter met pensioen te sturen.

Waar een DIR scooter aan voldoet:

  • 'Tow behind'
    Tijdens het scooteren word je door de scooter getrokken ('tow-behind') met behulp van een koord naar de D-ring voor op de kruisband. Je kunt met een hand sturen, zodat je de andere hand vrij hebt voor onder andere de lamp. Dit is een erg comfortabele positie waardoor je het scooteren zeer lang kan volhouden. Zo kunnen de duikers van de WKPP en EKPP ook uren achtereen scooteren, iets dat met andere ontwerpen lastig is.

  • Diepte
    Met de PVC 'body' (buis) kun je tot minstens 100 meter diep duiken, een diepte waarop andere scooters al lang imploderen. Voor nog extremere dieptes zijn er inmiddels een aantal aluminium Gavins gebouwd.
 
DIR duiker met Gavin scooter
DIR duiker met Gavin scooter
  • Slepen
    Je kunt de scooter slepen als backup scooter - tot wel vier stuks toe. Een backupscooter sleep je aan een apart koord dat aan de onderzijde van het handvat zit aan de voorkant van de scooter. Je bevestigt dit koord via een boltsnap ook aan de voorste D-ring voor op de kruisband, dus niet aan je achterste D-ring. Bij de WKPP en EKPP wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze optie. De push-duikers slepen backup scooters met zich mee, terwijl supportduikers nog eens extra backup scooters op bepaalde locaties in de grot plaatsen.

  • Snelheid
    Een goede scooter haalt een snelheid van tussen de 40 en 60 meter per minuut. Met die snelheid leg je, terwijl je geen extra gas verbruikt om te zwemmen, dus in een uur tijd 3½ km af onderwater!

  • Traploos snelheid instellen
    De snelheid kan traploos worden ingesteld, zodat je altijd even snel bent als je buddies. Pas op voor scooters met (meerdere) vaste snelheidsinstellingen. Hoewel beide duikers dezelfde snelheid hebben geselecteerd is er dan toch vaak een klein verschil, waardoor de snelste regelmatig even de trigger moet loslaten. Bij een goede scooter heb je geen last van dit probleem.

  • Aluminium slipkoppeling (bij Gavin scooter)
    De alu slipkoppeling is een aanpassing ten opzichte van de standaard plastic koppeling van de Mako. Deze aluminium koppeling wordt ook wel de "AJ clutch" genoemd. De motor wordt geactiveerd door een magneetrelais. Mocht deze vast blijven steken, waardoor de scooterbladen blijven draaien, dan kun je je hand tussen de bladen van de plastic schroef steken. Dit is mogelijk omdat er een speciale slipkoppeling tussen de motor en de schroef zit. Vervolgens draai je de snelheid van de schroef terug naar nul, zodat je geen last hebt van de scooter. De scooter kan er dus nooit zomaar ongecontroleerd vandoor gaan.
  • Blokkeren
    Bij het slepen van backup scooters en bij het parkeren van de scooter (aan de lijn in een grot) of tijdens decompressiestops kun je de trigger blokkeren. Bij de Gavin wordt hiervoor een veiligheidspin gebruikt en wordt de snelheid op nul gezet door de pitch van de propellor in de neutrale stand te draaien. Op deze manier kan je geen problemen krijgen als de motor onverwacht zou aanslaan. Zie voorgaande punt.


  • Weinig onderhoud
    De scooter vergt vrijwel geen onderhoud. De scooter is indien nodig relatief eenvoudig te repareren en heeft levenslang garantie.
 

Hier kun je duidelijk zien hoe het towcord vastzit aan de voorste D-ring van het harnas (van onderen gezien).
Hier kun je duidelijk zien hoe het towcord vastzit aan de voorste D-ring van het harnas
(van onderen gezien).

Typen

De volgende tabel laat zien welke maten scooters er zijn.

Scooter Burntime Type duik
Shortbody tot 50 minuten Wrak
Standard / Longbody 100 minuten Grot
Magnum 130 minuten of meer Grot

Gebruik

Meer informatie over het gebruik van een scooter is terug te vinden bij Technieken.

Meer informatie

Meer informatie over de Gavin scooter is terug te vinden op http://www.gavinscooters.com/Externe Link
Meer informatie over de Suex scooters is te vinden op http://www.suex.it/Externe Link


1 Stap terug Argon Terug naar Technisch Duiken Terug naar Technisch Duiken
Wetnotes 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina