Duikfles

De in Nederland veel gebruikte 10, 12 en 15 liters zijn prima flessen voor recreatieve duiken.

Waar je op moet letten is het gewicht van de fles. Er bestaan flessen die extreem zwaar zijn. Hier in Nederland zul je daar niet zo snel last mee krijgen, omdat je toch wat lood nodig hebt. Je zou bijvoorbeeld je stalen backplate kunnen wisselen voor een van aluminium.
In landen waar je geen of een dun pak draagt kan zo'n zware fles wel problemen geven, je moet het gewicht dan gaan compenseren door veel lucht in je wing te blazen, waardoor de stroomlijn verminderdt. Je houdt ook minder drijfvermogen over aan de oppervlakte en tevens zul je moeite hebben om een zwemmende noodopstijging te maken.
Het gaat er dus om dat je door het combineren van een juist flesgewicht, tesamen met een aluminium of stalen backplate een zo neutraal mogelijk drijfvermogen creëert. Volgens het DIR systeem heb je twee soorten fles/kraan configuraties. Voor recreatieve duiken een enkele fles met een enkele kraan+eerste trap. Heb je 'meer' nodig, dan wordt het automatisch een dubbelset met isolator.
Ook weer met de gedachte 'wat er niet op zit kan ook niet stuk gaan'. Als dubbelset voor recreatieve duiken is een 2x7 liter ideaal. Zo'n set heeft een laag profiel, en duikt een stuk prettiger dat een enkele 15 liter.
Wil je toch wat extra zekerheid, maar geen dubbelset dan is een dubbele kraan op je fles met een extra 1e trap geen slecht idee. De enige reden hiervoor is dan dat je bij een 'geen lucht' situatie je buddy een eigen 1ste+2de trap top kunt aanbieden, en zo wat beter beschermd bent tegen het bevriezen van de automaat. Je moet deze configuratie niet zien als voldoende om bijv. een wrak te penetreren, want een dubbele kraan is nog steeds geen gescheiden systeem.

1 Stap terug Natpak / Droogpak Terug naar Recreatief Duiken Terug naar Recreatief Duiken
Automaat 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina