Boltsnaps

Boltsnaps worden gebruikt om materiaal mee vast te zetten. Het zijn roestvaste (RVS) haken, die er uitzien als de haken die vaak bij hondenriemen worden gebruikt. Er zijn vele soorten boltsnap-achtige clips op de markt, maar er zijn echter grote verschillen in kwaliteit. Belangrijk is dat behalve de clip zelf, ook het veertje van RVS is gemaakt, zodat deze niet snel gaat roesten en eventueel gaat blokkeren. Boltsnaps die van ander materiaal zijn gemaakt dan RVS hebben vaak scherpe randjes zodat je je handen er aan open kunt halen en ze gaan sneller roesten.  
Boltsnaps maten 1, 2, 3 en 4
Boltsnaps maten 1, 2, 3 en 4

Het belangrijkste verschil met alle andere clips die in de handel verkrijgbaar zijn is dat boltsnaps alleen openen als jij dat wil. Andere soorten haken worden niet gebruikt, omdat deze ongewild vast kunnen komen te zitten aan lijnen of delen van een wrak. Er zijn in het verleden weleens duikers om het leven gekomen doordat ze vast kwamen te zitten door het gebruik van verkeerde clips en niet meer los kwamen. Deze haken worden daarom ook wel 'suicide clips' genoemd.

Maten

Er zijn ruwweg 4 maten boltsnaps te onderscheiden:
 1. De kleine
  Deze maat is ideaal om aan de lange slang te bevestigen, nabij de tweede trap. In koud water, met de verplichte handschoenen, wordt deze kleinste boltsnap echter nauwelijks gebruikt.

 2. De normale
  Heeft een oog waar je een wijsvinger doorheen kan steken vermits je geen handschoen draagt. Deze wordt gebruikt voor de backup lamp, de primaire lamp en in warm water voor vrijwel alle andere onderdelen die met een boltsnap bevestigd worden.

 3. De normale met groot oog
  Deze is net zo lang als de normale versie, maar heeft een groter oog, waar een gehandschoende wijsvinger doorheen kan. Deze maat tref je aan op boeitjes en is tevens geschikt voor de manometer.

 4. De grote
  Deze versie kan eenvoudig met gehandschoende vingers vastgehouden worden en is daarom ideaal voor stages. Deze worden echter niet gebruikt door recreatieve duikers.

Bevestiging

Boltsnaps worden over het algemeen bevestigd d.m.v. nylon lijn. Hiervoor gebruik je gewoon grot- of wraklijn. Na het maken van de knoop worden de uiteinden van de lijn vastgesmolten aan de rest van de knoop.

Als je snel iets zou moeten dumpen en de boltsnap zou vast blijven zitten (zeer onwaarschijnlijk), is het toch mogelijk om de verbinding te verbreken door de lijn door te snijden met het mes.

Double-ender

Naast de boltsnap worden er nog zogenaamde 'double-enders' gebruikt om materialen te bevestigen. Deze zien er uit als een boltsnap met aan beide kanten een haak. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor spools of een reel. Een double-ender moet qua kwaliteit aan dezelfde eisen voldoen als een boltsnap.
 
Twee maten double-enders
Twee maten double-enders

1 Stap terug Kompas Terug naar Recreatief Duiken Terug naar Recreatief Duiken
Duiklamp 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina