Backplate & harnas

De backplate of rugplaat is het hart van de duikuitrusting. Ongeacht of je recreatief of technisch duikt, de backplate met harnas is altijd hetzelfde. De backplate is een stevige metalen plaat, gemaakt van RVS of aluminium. Aan de plaat is een harnas bevestigd uit één stuk band met daarnaast nog een kruisband.

De keuze tussen aluminium of RVS is afhankelijk van je behoefte aan extra gewicht. Zo zal je in een dun natpak met een stalen fles al snel voldoende hebben aan een aluminium plaat. Bij een dikker natpak of een droogpak zul je wellicht de stalen plaat gebruiken, omdat je hier over het algemeen wat meer lood nodig hebt.

De webbing, gemaakt van stevig loodgordelband, bestaat uit één stuk. Er zijn dus geen quick-releases, ringen of ander soort verbindingen. De gedachte hierachter is dat wat er niet is ook niet stuk kan gaan of onverwacht los kan schieten. De kruisband zorgt ervoor dat de flessen goed op de plaats gehouden worden. Door de kruisband en de buikband goed op maat te stellen kunnen de schouderbanden losjes gedragen worden zonder dat de set beweegt. Zo hebben je armen onderwater veel bewegingsvrijheid. Bovendien kun je relatief eenvoudig in en uit je set komen, ook aan de oppervlakte.
Backplate
Backplate


Aan het harnas zijn maximaal 5 rvs D-ringen bevestigd. Aan iedere zijde ter hoogte van de borst zit een gebogen, opstaande, D-ring. Links op de heup zit een D-ring en eventueel voor en achter op de kruisband. Met zogeheten boltsnaps kunnen nu verschillende onderdelen aan het harnas worden bevestigd:

 • Borst links
    - backup lamp
 • Borst rechts
    - backup lamp
    - Primaire lamp als je deze niet gebruikt
    - Primaire automaat (lange slang) als je deze niet gebruikt
 • Heup links
    - Manometer
 • Kruisband voor
    - Niet gebruikt
 • Kruisband achter
    - Niet gebruikt
  Backplate met harnas
Backplate met harnas

RVS sluiting
RVS sluiting
  Op de buikband wordt een mes in een meshouder gedragen. Deze zit aan de voorzijde zodat je het mes met beide handen kan pakken. Het accupakket van de primaire lamp wordt aan de rechterzijde gedragen, en wordt tot achter tegen de backplate geschoven, en vastgezet door de buikbandsluiting of door een extra sluiting. Dit laatste kan handig zijn als je in het water je set wilt uitdoen zonder je lamp te verliezen, wat bijvoorbeeld bij het duiken vanuit een rubberboot nodig kan zijn.
Doordat het accupakket van de lamp helemaal rechts achter tegen de backplate bevestigd is onder je arm zit deze netjes uit de weg en uit de stroom. Zo kun je grote cannisters meenemen zonder dat je er last van hebt

1 Stap terug Manometer Terug naar Recreatief Duiken Terug naar Recreatief Duiken
Wing 1 Stap verder

 
Print deze pagina
Print deze
pagina