DIR Droogpak Checklist

Een droogpak is in verschillende uitvoeringen te krijgen en daarom is het goed om te weten wat je precies voor uitvoering moet nemen om het pak aan de DIR standaarden te laten voldoen. Gebruik de volgende specificaties bij je bestelling:

  • Trilaminaat
  • Pockets: grote bellows pockets, zowel links als rechts
  • Pockets 'DIR style' laten monteren, dus aan de zijkant.
  • Front zipper (in geval van DUI de 'Old Style' rits)
  • Latex seals
  • Goede pasvorm

Enkele punten van aandacht:

  • Pasvorm. De populariteit van de DUI TLS350 is grotendeels te danken aan de uitstekende pasvorm van DUI. Dat komt door de telecopende torso. Dat was een uitvinding van DUI, maar tegenwoordig wordt het door meer fabrikanten toegepast, waardoor er acceptabele en goedkopere alternatieven voor de DUI TLS350 op de markt zijn gekomen. Blijf echter op de pasvorm letten: een goed passend droogpak zit strak om je lichaam zonder al te veel plooien of loze ruimtes maar stelt je wel in staat om zonder problemen bij je kranen te kunnen.

  • Kies je voor een maatpak, laat dit dan opmeten door iemand die hier ervaring mee heeft. Er zit geen garantie op een pak dat is afgeleverd met de verkeerde maten. Dit betekent dat je het beste je pak kunt laten aanmeten bij een winkel die veel pakken verkoopt en er dus goede ervaring mee heeft.

  • Zipseals, een optie bij DUI, hebben zich inmiddels bewezen, maar zijn duurder dan gewone seals en eigenlijk niet echt nodig. Ze stellen de gebruiker echter wel in staat om binnen een minuut een kapotte seal te vervangen waardoor geen duik gemist hoeft te worden. Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om je seals tijdig te vervangen. Wees je er wel van bewust dat seals die als Zipseal gebruikt worden veel sneller slijten dan gewone seals omdat ze altijd op hetzelfde punt gevouwen worden. Verder heb je niets aan Zipseals als je niet altijd een extra paar bij je hebt. Als een Zipseal stuk is kan je op de ring gewoon een nieuwe seal plakken; je hoeft dus niet meer dan een enkel reservepaar te hebben.

  • Rockboots. Waar DIR duikers voorheen zworen bij Turbo soles op hun DUI (een neopreen sok met een dun zooltje aan de onderzijde) neemt het gebruik van Rockboots toe. Een Turbo sole is erg prettig om mee te duiken, maar tevens erg kwetsbaar. Zeker bij duikers die regelmatig over oesterbanken in Zeeland of over ander oneffen terrein lopen zijn lekkages met name aan de onbeschermde zijkant van het schoentje niet ondenkbaar. Door te kiezen voor Rockboots krijg je een pak met neopreen sokjes als voeten geleverd. Vervolgens trek je hier een canvas schoen overheen die meer bescherming biedt dan de Turbo sole. Veel DIR duikers vinden de rockboots echter te groot omdat ze niet passen in een Jetfin XL en maken gebruik van wetsuitschoentjes over de neopreen sok heen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er geen gas in je voeten kan komen.

  • Als extra's (zoals bijv. de pockets) in de fabriek worden gemonteerd worden ze op het pak gestikt en daarna afgeplakt aan de binnenkant. Dat is een beter en mooier proces dan het later zelf of bij een lokale duikwinkel laten plakken.

  • De P-valve kan beter zelf geïnstalleerd worden, want dat relatief makkelijk. De meeste fabrikanten rekenen alleen voor het installeren al een aanzienlijk bedrag. Als je zelf een P-valve wilt installeren, gebruik dan de handleiding uit de Bibliotheek.

  Terug naar overzicht Terug naar Droogpak

 
Print deze pagina
Print deze
pagina